IN HET BASISONDERWIJS

 
Home Auteur Doelen Lessen LesideeŽn Materialen Foto's Nieuws Contact Links

 


Met de stageklas naar TEC4U Parkstad 2008-2009


Dit schooljaar heb ik voor de derde keer op rij TEC4U editie Parkstad bezocht. Twee jaar geleden, destijds in het Industrion te Kerkrade, bezocht ik deze techniekmanifestatie met groep 7/8 van O.B.S. de Piramide uit Heerlen. Dit jaar is groep 7/8 op deze school wederom mijn stagegroep en ook nu werd er weer een bezoek gebracht aan TEC4U op 20 november 2008. Editie 2008-2009 vond plaats op het Herle College in Heerlen. Vorig jaar heb ik TEC4U bezocht met de techniekdocent van de pabo om hier voorlichtingsbijeenkomsten te verzorgen in het kader van VTB (zie ook het verslag van die deelname).

Rond kwart over 8 werden we op school opgehaald met een bus en gingen, na een andere klas op een school in Brunssum opgehaald te hebben, richting het Herle College. Hier aangekomen werd er allereerst weer de jaarlijkse klassenfoto gemaakt, waarna de kinderen een schoudertas kregen en vervolgens vrij rond konden gaan lopen. Ruim anderhalf uur konden zij zich uitleven bij diverse stands binnen verschillende technieksectoren: van metaal- en houttechniek tot elektrotechniek en legerapparatuur. Er kon geŽxperimenteerd worden en zelf dingen gemaakt om ook mee naar huis te nemen.

Voor de kinderen is zoiets erg boeiend. Ze vinden het leuk dat ze alleen of in groepjes door het gebouw mogen lopen en kunnen experimenteren met materialen en gereedschappen die op een basisschool niet aanwezig zijn. Omdat dit voor mij de derde keer was en ik natuurlijk met een iets andere 'bril' naar de hele zaak kijk, vond ik het nu wel langzaam wat eentonig worden. De aanwezige bedrijven hebben de afgelopen jaren eigenlijk totaal stilgezeten wat betreft het bedenken van nieuwe opdrachten, experimenten en uitdagingen voor de kinderen. Het lijkt een beetje alsof ze 'het ei van Columbus' tot in den treuren uit willen melken nadat ze dat eenmaal gevonden hadden. De kinderen proberen nu zoveel mogelijk spullen te bemachtigen en zijn slechts even met techniek bezig. Er liggen genoeg mogelijkheden om ervoor te zorgen dat een opdracht door de kinderen 'meegenomen' wordt naar de klas en daar met behulp van de leerkracht verder vormgegeven wordt. Dat is namelijk ook meteen de doelstelling van VTB: een basisschoolbreed techniekbeleid op poten zetten. Daarvoor zijn natuurlijk allereerst de leerkrachten nodig en die zouden op evenementen zoals TEC4U een duwtje in de rug geboden kunnen worden.

Desondanks amuseer ik me toch altijd wel op zulke manifestaties. Al is het alleen maar om eens op een voor mij onbekende technische school rond te kijken en de kinderen van mijn stageklas met techniek bezig te zien. Met 's middags nog een techniekles van mij op het programma, werd deze dag in ieder geval een echte techniekdag voor de kinderen!


Klassenfoto op TEC4U Editie Parkstad 2008-2009, 20-11-2008. Ik sta in het oranje TEC4U-shirt naast de groepsleerkracht .

TERUG
 


 

P.P. van Birgelen, 2007-2010

Naar beginpagina

Mail de webmaster

Naar boven