IN HET BASISONDERWIJS

 
Home Auteur Doelen Lessen Lesideeën Materialen Foto's Nieuws Contact Links

 


Lessen onderbouw (groep 1 en 2)

Raketten

Lesomschrijving:

Raketten is een onderwerp dat ook kinderen van de onderbouw zeker weet te boeien. Bij deze les gaan de kinderen zelf een raket maken, die ze erna zelf kunnen lanceren! Deze opdracht is een mooi voorbeeld van een les met overwegend kosteloze materialen, in combinatie met goedkope, maar duurzame.
De kinderen maken een raket door een keukenrol te omwikkelen met aluminiumfolie. Vervolgens prikken of knippen ze, afhankelijk van de leeftijd en hun ontwikkeling, de vormen van het kopieerblad uit. Deze zijn door de leerkracht op vrolijke kleuren papier gekopieerd. Van de half ingeknipte cirkel wordt een neuskegel gemaakt en de driehoeken vormen de vinnen. Deze vormen worden vervolgens op de rol met aluminiumfolie geplakt en de raket is klaar.
Voor het lanceren wordt een voetpomp gebruikt. Deze zijn al voor een euro of 3-4 te koop bij winkels die luchtbedden, tenten, slaapzakken en ander kampeermateriaal verkopen. Het enige dat met de voetpomp dient te gebeuren als voorbereiding, is het vastplakken van een stukje rondhout of een ijzeren staafje aan het uiteinde van de slang. Hierdoor wordt deze stevig en recht, waardoor de raket niet klemt. Dit stangetje wordt vervolgens geklemd tussen bijvoorbeeld een paar zware boeken, in een potje met zand of simpelweg buiten in de grond gestoken. Met enkele stukjes hout is ook eenvoudig een 'lanceerplatform' te maken (zie onderstaande foto).
Afhankelijk van de kracht van de luchtpomp, haalt de raket ongeveer 2 meter hoog of 5 meter ver (afhankelijk van de ingestelde hoek). Voor kleuters zeer spectaculair!
Om het techniekaspect nog wat meer te benadrukken, moet natuurlijk ook even besproken worden hoe het geheel werkt en hoe het kan dat de raket wegvliegt.

                                   

Tijdens de uitvoering van deze les merkte ik dat kleuters over het algemeen niet voldoende kracht kunnen zetten om de benodigde kracht te leveren om de raket goed weg te schieten. Wanneer ze echter met beide voeten op de pomp springen, gaat het erg goed. Sommige kleuters hebben hierbij in het begin wat hulp nodig. Voor hen is het een meteen een goede oefening voor het oefenen van de grove motoriek.

Dit onderwerp kan natuurlijk op diverse manieren geïntroduceerd worden. Ik deed het aan de hand van het prentenboek 'Ik vlieg naar Mars' van Sabine de Vos (ISBN: 978-90-5838-464-5).
Dit verhaal bleek erg moeilijk geschreven voor de kleuters. Omdat het boek voorzien is van vele erg mooie tekeningen, zou het goed mogelijk zijn om aan de hand hiervan zelf een verhaal te vertellen.

Lesdoelen:

  • De kinderen weten wat een raket is en waarvoor deze dient;
     

  • De kinderen kunnen uitleggen waarom hun raket wegvliegt als ze op de pomp springen.

Overige informatie:

Aantal leerlingen: onbeperkt (klassikale les)
Tijdsduur: Ongeveer 30-45 minuten.
Benodigdheden: Voetpomp, keukenrollen, rol aluminiumfolie, gekopieerde knipbladen met vormen, prikpennen en -matjes, scharen, lijm.
Kosten: Ongeveer 5 euro.

Downloads:
Kopieerblad met vormen:
(Grootte: 10KB)

TERUG
 


 

P.P. van Birgelen, 2007-2010

Naar beginpagina

Mail de webmaster

Naar boven