IN HET BASISONDERWIJS

 
Home Auteur Doelen Lessen LesideeŽn Materialen Foto's Nieuws Contact Links

 


Lessen bovenbouw (groep 6,7 en 8)

De stoomfabriek

Lesomschrijving:

De stoomfabriek is de grootste techniekles die ik tot nu toe ontwikkeld heb, wat materiaal betreft. De kinderen ontdekken alle facetten van de stoommachine door eerst zelf van Lego een zevental machines te bouwen, die vervolgens in de fabriek geplaatst worden. Vervolgens wordt de kinderen de werking van de stoommachine uitgelegd met behulp van een film (oude Klokhuisuitzending van Teleblik). Na afloop van de film wordt de stoommachine gestookt en kunnen de kinderen hun zelfgemaakte machines bewonderen, aangedreven door de 'puffende' stoommachine.

Lesdoelen:

  • De kinderen leren hoe een stoommachine werkt;

  • De kinderen kunnen een machine opbouwen aan de hand van een bouwtekening en de techniek erachter begrijpen;

  • De kinderen kunnen uitleggen waarom de stoommachine een van de meest belangrijke uitvindingen is, die men ooit gedaan heeft.

Overige informatie:

Aantal leerlingen: Onbeperkt, klassikale les met groepsopdrachten
Tijdsduur: ongeveer 90 minuten
Benodigdheden: Stoomfabriek, Legodozen, leerkrachtenhandleiding met achtergrondinformatie, instructies, bouwtekeningen en DVD.

De stoomfabriek die bij deze les gebruikt wordt, is gebaseerd op de modellen die het Industrion in Kerkrade beschikbaar stelt voor uitleen op scholen als voorbereiding op een bezoek aan het museum.

TERUG
 


 

P.P. van Birgelen, 2007-2010

Naar beginpagina

Mail de webmaster

Naar boven